Prokofjev og Beethoven

DNBE
 • tir. 24 sep.
  Dører åpnes
  18:30
  Starttidspunkt
  19:00
  Sluttidspunkt
  20:45
  Brygga Kultursal
  Kultursalen

Konsertens komponister har gått opp nye stier, og i sin samtid opplevd å være omstridt på grunn av musikken de skapte. Men i dette programmet får publikum oppleve dem i en «snill» og kanskje mer harmonisk versjon. På scenen står Det Norske Blåseensemble under ledelse av dirigent Eivind Aadland.  

Silvestrov ble født i Ukraina og studerte komposisjon ved musikkonservatoriet i Kyiv. Mange var den gang kritiske til den modernistiske stilen hans som ikke passet inn i det sovjet-realistiske idealet kunstnerne skulle leve opp til. Han trakk seg tilbake fra rampelyset og utviklet etter hvert sin egen postmodernistiske stil, der han tok i bruk elementer både fra tradisjonell musikk og ortodoks kirkemusikk. I lys av Russlands krig mot Ukraina har Silvestrovs musikk blitt oppdaget på nytt og spilles nå på konsertscener i hele verden.  

 
Sergej Prokofjev forlot Russland i 1918 etter at kommunistene hadde tatt makten. I hjemlandet klassifiserte de nye myndighetene musikken hans som «dekadent formalisme». Prokofjev slet med sterk hjemlengsel, men skulle han kunne returnere til Sovjetunionen behøvde han å blidgjøre Stalins regime først. Både filmmusikken til Løytnant Kijé (1934), Fiolinkonsert nr.2 (1935) og ballettmusikken til Romeo og Julie (1938) kan tolkes som eksempler på dette. 
 
Ludwig van Beethovens fjerde symfoni ble av komponisten Robert Schumann karakterisert som «en gresk ungpike mellom to norrøne kjemper». Beethoven hadde med den tredje symfonien (Eroica) sprengt alle grenser for hva en tidligere hadde ment at en symfoni skulle kunne være, og den femte (Skjebnesymfonien) skulle bli like vill og vakker som den tredje, men imellom disse kommer altså den harmoniske Symfoni nr. 4, som publikum syntes var så velbalansert at den minnet om Joseph Haydns symfonier. 

Scenen deler Det Norske Blåseensemble med dirigent Eivind Aadland. Han har ledet ensemblet flere ganger tidligere, og dirigerte blant annet deres innspillingen av albumet Beethoven/Haydn med pianist Christian Ihle Hadland.  

Konsertens solist er Johan Dalene. Fiolinisten har i ung alder høstet stor internasjonal oppmerksomhet. 

Aldersgrense : Ingen aldersgrense

Ledsager : Gratis med billett (ledsager betaler kun billettavgift)

Adkomst :

Bevegelseshemmede : Ja 

Parkeringsmuligheter : Ja

Medvirkende:  

DNBE 
Eivind Aadland, dirigent 
Johan Dalene, fiolin  

Konserten er i Stian Aareskjolds versjon 

Konsertprogram

Valentin Silvestrov - Elegi 
Sergej Prokofjev – Fiolinkonsert nr. 2, op. 63 
Ludwig van Beethoven – Symfoni nr. 4, op. 60