VinterRiss 2024: Ung Ø Blås

Blåseensemblet
  • fr. 8 mars
    12:30
    Brygga Kultursal
    Kultursalen
    Ikke til salgs

På denne konserten møter Norges eldste orkester Norges ferskeste komponister. Du får også høre urpremieren på et nytt verk av Maja S. K. Ratkje.

Et friskt pust fra fremtiden

Det er gøy å oppleve møte mellom ung energi og lang erfaring. På denne konserten spiller vi musikk komponert av elever fra videregående skoler i Østfold. Stykkene går fra idé til ferdige verk i løpet av skoleåret, med gode råd på veien fra blant annet dirigent Christian Eggen. Til slutt får elevene høre musikken sin spilt av et stort, profesjonelt ensemble. Publikum får et innblikk fremtiden.

På programmet står også premieren på et nytt verk av Maja S. K. Ratkje, skrevet spesielt for Det Norske Blåseensemble. 

Ung Ø Blås er en del av VinterRiss, en festival i regi av nyMusikk Østfold. 

Konserten er gratis.

 

Medvirkende:

Christian Eggen, dirigent 

Christian Eggen har hevdet seg på høyeste nivå som både dirigent, komponist og utøver. Han spilte sin første solokonsert som 16-åring i 1973, og var i mange år en av landets fremste pianister. Dirigentdebuten kom i 1980, og Christian er i dag blant Europas ledende dirigenter for samtidsmusikk. Han har skrevet musikk for både film, teater, fjernsyn, orkester og elektroakustiske installasjoner. Christian har vunnet en rekke priser, og i 2007 utnevnte Kong Harald ham til Kommandør av St. Olavs orden.

Maja Ratkje, komponist 

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er en anerkjent komponist og musiker med en imponerende karriere. Hennes musikk har blitt fremført av ledende ensembler som Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, og flere norske orkestre. Ratkje ble den første norske komponisten som mottok Arne Nordheims komponistpris i 2001 og har også blitt tildelt priser som Edvardprisen og UNESCOs Rostrumpris. Hun har etablert seg som en dyktig utøver, spesielt av egne verk, og har samarbeidet med fremragende musikere som Stian Westerhus og Signe Emmeluth. I tillegg til komposisjon har Ratkje skapt musikk for en rekke ulike kunstformer, inkludert hørespill, dans, teater, film og litteratur. Hun har mottatt en rekke prestisjefylte priser, inkludert Liv Ullmann-prisen, Buddyprisen, og Lindemanprisen for sitt betydningsfulle bidrag til musikkverdenen. Ratkje engasjerer seg også aktivt i miljøsaker gjennom deltakelse i aksjonsgruppen "Stopp oljesponsing av norsk kulturliv." 

NyMusikk Østfold 

NyMusikk Østfold er en aktiv deltaker i det regionale musikklivet. Seksjonen har som målsetting å bringe ny musikk til publikum i tidligere Østfold fylke, og synliggjøre områdets musikere og komponister. En viktig del av programmet er de årlige Vinter- og HøstRiss-festivalene, hvor det blant annet presenteres nyskrevne verk. Sentralt står også samarbeid med lokale kulturorganisasjoner som Det Norske Blåseensemble, Kammermusikkserien i Moss, Kulturskolene, musikklinjene ved de videregående skolene i Moss, Askim, Halden og Sarpsborg, samt Galleri F15.

Det Norske Blåseensemble 

Det Norske Blåseensemble har base i Halden og består av 24 profesjonelle musikere. Med røtter tilbake til 1734 tar Blåsensemblet vare på historien, samtidig som de skaper den på ny. Orkesteret er godt forankret i det klassisk skolerte, men har også et brennende ønske om å utforske det ukjente. Blåseensemblet er mangfoldig. Det gjør de både sjangertro og sjangerløse – alt til sin tid. Orkesteret ønsker alltid å gjøre musikken til deres egen, og streber etter å oppnå en unik klang og å blåse nytt liv i velkjente verk. Det være seg når de spiller klassiske verker, sanntidsmusikk eller jazz- og showproduksjoner. Uansett sjanger setter orkesteret stor pris på et godt samarbeid – med lokale aktører, så vel som anerkjente nasjonale og internasjonale solister og dirigenter.